Supersnelle levering vanuit mijn thuisstudio! 06 24365782
 

Een prachtig vak

top feature image

Een prachtig vak

Stemacteren of inspreken? Voor vele mensen spreekt vooral stemacteren tot de verbeelding. Terecht ook. Het is een bijzonder en bovendien prachtig vak. Een karakter tot leven brengen met jouw stemgeluid is iets wat vele mensen willen, zelfs professisonele voice-overs dromen nog steeds om eens die ene rol in te spreken. Je kunt er zelfs les in krijgen bij stemacteren.nl
Maar hoewel de populariteit en het verlangen bij vele groot is, is het ook een ingewikkeld vak. Want waarom kan niet elke profesisonele stem of acteur ook goed stemacteren? Hoe moeilijk kan het zijn, toch?

Talent telt mee

Nou, best moeilijk dus. Als wij acteurs in de studio zien inspreken via een ‘achter de schermen video’ lijkt het alsof het ze zo gemakkelijk af gaat, maar het is wel degelijk een discipline die je moet ontwikkelen en waar je ook enig talent voor moet hebben.
Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen om aan te geven hoe lastig het kan zijn om echt succesvol stemacteur te worden. Ik spreek zelf in sinds 2008. Dan heb ik het over stemacteren. Mijn voice-over werk begon later in 2010.

Twee disciplines

Mensen gooien die twee disciplines nog wel eens door elkaar. Soms bewust als handige marketing tool, maar vaak ook onbewust. Toch zijn het twee verschillende dingen. Voor de leken:
Als je inspreekt, gebruik je je eigen stemgeluid om een tekst en dus ene boodschap goed over te brengen. Dit kan commercieel zijn of inhoudelijk.
Bij stemacteren zet je echt een rol neer. Je SPEELT iemand anders maar dan vooral met je stem en synchroon.

Een jongensdroom

Ik was als kind altijd gefascineerd van het idee dat er mensen waren die samen in een studio zaten om tekenfilms in te spreken. Magisch vond ik dat. Binnen mijn opleiding kreeg ik ooit de kans om achter een microfoon plaats te nemen. Het bleke dat ik aanleg had voor inspreekwerk en op die dag is het vuurtje gaan branden. Als jong volwassenen trok ik dan ook de stoute schoenen aan en besloot om twee mannen te schrijven waarvan ik zelf op dat moment dacht dat ze mij konden helpen. Bob van der Houven (waarmee ik later een warme vriendschap heb ontwikkeld) en Paul van Gorcum. Beide heren waren erg open en nodigde mij bij hun thuis uit om over het vak te praten.

Kansen krijgen en benutten

Stemacteren of inspreken? Natuurlijk gaf mij dat nog geen werk, maar ik had wel een beeld van wat ik moest doen om te komen waar ik naartoe wilde. Ik maakte een stemdemo met zelfbedachte fragmentjes incl geluidseffecten. (Ik had immers totaal geen portfolio) Deze demo stuurde ik naar een aantal grote studios die destijds veel aan dubbing deden. Ik hoorde er niets meer van. Op één studio na. Metasound.
Ze waren enthousiast en wilde mij een kans geven. Dat hield in dat ik demo’s en trailers mocht komen inspreken die niemand ooit zou zien, maar goed… Het begin was er. Plus, ik had eindelijk studio ervaring.

Maar wat ik toen niet besefte is dat het toen eigenlijk pas begon.
Moest ik nou gana stemacteren of inspreken? Waar lag mijn talent?
Het bleek dat ik in beide disciplines mijzelf kon bewegen en staande houden.
Want, wat is er nou eigenlijk zo lastig aan het stemacteren?
Voor mij persoonlijk het lobbyen. Je moet jezelf veel en vaak verkopen aan de studio’s aangezien het aanbod van stemacteurs exponentieel is toegenomen in de laatste 10 jaar. Mensen uit de musicalwereld en het theater vullen vaak de studio’s. Mensen die onderling veel met elkaar werken, zien elkaar ook terug in de studio. Logisch natuurlijk. Maar ook daarom moet ik voor elke rol, opnieuw knokken. Ik spreke ook maar een aantal keer per jaar in. Na 10 jaar is het nog steeds mijn droom om dit veel vaker te doen. Om grotere rollen te gaan inspreken.
Wat je daarvoor nodig hebt? Geduld, passie, een goed netwerk, goodwill van andere, een unieke eigenschap. Want het werkt in je voordeel als je iets unieks hebt te bieden. Er is al zoveel concurrentie…

Maar ik zal altijd met veel plezier achter deze droom aan blijven jagen. Stemacteren is iets waarvan ik WEET dat ik het kan, het leuk vind en nog heel veel kan groeien. Wat is jouw droom? Waar ben jij zelf nog steeds niet uitgeleerd? Laat het mij weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post navigation

1
Hey daar! Fijn dat je mijn site bezoekt. Wat kan ik voor je betekenen?
Powered by
DutchEnglish